Reisverslagen

Veelzijdig Kaapverdië: Sao Vicente & Santo Antão

De verzorging aan boord van de Boeing 737 van Tui voor de vlucht naar Sao Vicente van bijna 7 uur vliegen is prima, een maaltijd met drank en later ook nog een snack met een drankje. Het tijdsverschil met Nederland is in de zomer 3 uur; in Kaapverdië is het vroeger. De eerste indruk vanuit het vliegtuigraampje is als van een Noord-Afrikaans / Arabisch land. Vale roodbruine heuvels en woningen die half afgebouwd zijn.

Sao Vicente

De eerste dagen verblijven we in hotel Oasis Porto Grande in Mindelo, gelegen aan een klein parkje. Een leuk stadshotel met zwembad en een fijne kamer.

Mindelo is de grootste plaats van Sao Vicente, een middelgrote stad (ca. 80.000 inwoners) met een op een heuvel gelegen Fort, het ‘Fortim do Rei’. Niet meer dan een ruïne van iets wat misschien ooit op een militaire versterking heeft geleken. Nu is het een bouwval omringd door verroest hekwerk. Maar vanaf het fort kijk je over de stad, de haven waar de ferry ligt te roken en zie je de contouren van bergen en van andere eilanden, zoals Santa Antão.
De stad zelf is bedrijvig en kleurrijk met allerlei pleintjes, straten met barretjes, markten en winkeltjes, de boulevard langs de haven en met het typische eilandje Ilhéu dos Pássaros (Vogeleiland) met de witte trap die vanaf een gebouw naar de top van het mini-eilandje leidt.

Mindelo is niet spectaculair, maar het heeft alles wat je nodig hebt, waaronder verschillende restaurantjes. Daar kun je lekker eten, vooral verse vis staat op het menu. Ook is het erg leuk om bij de vis -en groentemarkt te gaan kijken, mooie kleurrijke taferelen.

Naast Mindelo heeft het eiland Sao Vicente niet zo vreselijk veel te bieden. Het eiland is grofweg 24 km lang en 16 km breed en laat zich gemakkelijk in een halve dag verkennen per huurauto.
Aan de rand van de stad Mindelo, op de weg naar Calhau, ligt de begraafplaats. Een eenvoudig graf, met bloemen en steentjes in de vorm van een hart, herinnert aan de grootste Kaapverdische zangeres Cesária Evora.
Vanaf Calhau, een stil dorpje aan de kust, kun je over een spectaculaire nieuw aangelegde weg met fraaie uitzichten en veel stopplaatsen een mooie autotocht maken.

Verderop ligt, links van de weg, het hoogste punt van het eiland, Monte Verde. Grote zendmasten op de top (750 meter) markeren deze plaats. De kronkelweg naar boven biedt mooie uitzichten op Mindelo en omgeving. Op de top, 750 meter hoog, kan het heel guur en mistig zijn en heel erg hard waaien. Tussendoor kun je aanrijden bij het vissersplaatsje Salamansa. Het heeft de verwende toerist weinig te bieden.
 

Santo Antão

De overtocht naar Santo Antão doe je per ferry, ruim een uur over een onstuimige zee. Bemanningsleden delen aan boord plastic zakjes uit. Dat zegt genoeg. We zien ze goed benut door zeezieke passagiers.
Hotel Santantão Art Resort in Porto Novo ligt aan de rand van de stad. Op Santo Antão moet je zeker een tour maken naar de Cova krater en de plaatsjes Ribeira Grande en Ponta do Sol. Onderweg geniet je van spectaculaire uitzichtpunten. Hier is het landschap geweldig. Zelfs al is het weer zwaar bewolkt en soms mistig, de uitzichten op pieken van bijna 2000 meter van het ruige gebergte, de groene diepe dalen en de exotische begroeiing vergoeden dat ruimschoots.
Ook de wandeling van de Cova krater tot het plaatsje Paùl is geweldig. Een must.

Vanaf de kraterrand begint de wandeling maar bij mist kun je beter op de bodem van de Cova krater starten. Het gaat steil omhoog en soms is het zoeken naar de juiste paden. Je kunt de wandeling ook onder begeleiding van een gids doen. Na het bereiken van de hoge kraterrand volgt er één lange afdaling van meer dan 2 uur. Bij mist kan het in het begin van de tocht glad, steil èn koud zijn. Dan duurt het even voordat er zich, heel voorzichtig, een spectaculair uitzicht ontvouwt. Onvoorstelbaar mooi! Je verwacht hier zulke uitzichten niet! Je waant je zo maar in Azië of Zuid-Amerika. Maar ook in Madeira, in de bergen van Spanje of Italië. Het groen, de typische huizen en hutjes, de mensen … het is echt heel mooi!  Vanaf de smalle bergweggetjes kom je uit op de gewone bergweg en hier komen de grogfabriekjes. Suikerriet wordt hier geperst en bewerkt tot er uiteindelijk sterke drank in grote vaten druppelt: grog. De lucht is doordrenkt met de typische geur van deze borrel. Alles bij elkaar wandel je – je loopt dan wel een goed tempo – ca.  3,5 uur in spectaculaire omgeving. 
Vanaf het eindpunt Paúl is het zo’n 21 km langs een grillige kustlijn terug naar Porto Novo.
Autohuur is op beide eilanden mogelijk. Meer dan 1 dag is niet nodig, dan heb je alles wel gezien. Ook kun je op de eilanden gebruik maken van ‘deeltaxi’s’; dat zijn minibusjes, herkenbaar aan de bordjes ‘aluguer’.
 

Tips Kaapverdië

  • goed om te weten: het waait vaak (erg) hard op de eilanden
  • lekker chillen in Mindelo, uit de wind op het terras van de  floating bar aan de haven
  • uiteraard: de wandeling van de Cova krater naar het kustplaatsje Paul op Santo Antão. Zorg wel voor een dun maar warm (regen)jasje.
  • auto huren voor 1 dag
  • overal mogelijkheden om geld te pinnen. Er wordt met Escudo’s betaald maar Euro’s accepteren ze overal tegen wat ongunstiger wisselkoers. Je krijgt ze vaak ook als wisselgeld terug.

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Zie wat jouw voordeel is!