Reisverslagen

Studiereis Jamaica

De vlucht met de Dreamliner, met een tussenstop van een uurtje op de Dominicaanse Republiek, duurt ruim 10 uur en de verzorging aan boord is prima.

Daarna volgt per autobus een rit van 1,5 uur naar Negril aan de westkust. De chauffeur tikt met regelmaat de 100 km aan op de bochtige tweebaanswegen die ons naar het andere eind van het eiland brengen. Van uitzicht is geen sprake, het is nacht en pikdonker. De taferelen die we kunnen ontwaren in de schijnsels van de koplampen getuigen van een arm land. Slechte wegen, soms stoffig, soms nat, want er valt een buitje, en veel verkeer. Een paar keer laat de chauffeur ons schrikken als hij de felle hoorn laat loeien om een paar onvoorzichtige broodmagere honden van het wegdek te blazen.

Negril

Negril is een leuke badplaats waar je voldoende keuze van eethuisjes aan het strand hebt. Je hoeft hier dus niet noodgedwongen in een all-inclusive hotel te verblijven. De prijzen van maaltijden en drankjes liggen ietsjes onder het prijsniveau in Nederland.

Ook heb je hier “nine mile beach” waar je zonder problemen heerlijke strandwandelingen kunt maken. Volgens de reisleiding is dat op andere plaatsen in Jamaica meestal niet mogelijk omdat je daar tijdens het wandelen nogal eens lastig gevallen kunt worden door de lokale bevolking.
Ricks’ café ligt ca. 7 km verderop en is heel bekend omdat je daar vanaf het terras van de mooie zonsondergang kunt genieten tijdens muziekoptredens. Rick opent vanaf 3 uur ‘s middags de deuren en in de late middag is het hier ontzettend druk. Als je daar niet zo’n zin in hebt dan kun je beter iets verderop op het terras gaan zitten zodat je in alle rust van hetzelfde uitzicht kunt genieten.
 

Black River en Bamboo Avenue

Het is vooral het rustgevend natuurschoon dat we zien als we de Black River afvaren, de bamboe avenue rijden en de Y.S. waterval bezoeken. We rijden een lange route langs de kust om na een 60 km kronkelen Black River te bereiken. De dorpen hier hebben geen structuur. Het is hier meer een samenraapsel van benzinestations, winkelpanden, banken en woningen.
We maken vanaf Riverside Dock een boottocht van een uur. Black River is een prachtig natuurgebied, 26000 acres groot. Er leven een krokodillen, veel (water)vogels en in het water zwemmen grote karpers en veel andere vissoorten. Als we even varen zien we het water dat de rivier z’n naam geeft. Zwart maar helder. Je kunt de bodem van de rivier zonder probleem zien. Waterbloemen drijven in klitten bij elkaar en de mangrove bebossing weerspiegelt in het water. In de verte rijzen groen beboste heuvels op.
‘Bamboo Avenue’ is een weg die zich omringd weet door hoge bamboestruiken die van de kant naar binnen buigen zodat de toppen van de aan weerszijden van de weg geplante bamboebomen elkaar hoog boven het wegdek raken. Het is een mooi groen exotisch gezicht.
Y.S Waterval
Door een mooi heuvelend landschap met oude bomen en vee in de sappige, groene weiden rijd je dan door naar Y.S. Falls.
In een wagonnetje word je naar de watervallen gebracht. We doorkruisen de heuvelachtige weidegronden van een kudde vette bruine koeien. De beesten met kalveren zien er goed uit. De bomen zijn oud en mooi gevormd. Bomen zoals bomen moeten zijn, met liaanachtige draden die bijna de grond raken, takken waarin je zou kunnen klimmen tot wel 15 meter boven de grond.

De waterval is schitterend trapsgewijs, van heel breed tot waterspuwend smal 25 meter hoger over een afstand van een 100 meter. Met houten vlonders en trappen kun je langs de rivier naar boven; je hebt steeds mooi zicht op de waterval.

Mayfield Falls

Het is ook mogelijk om naar de Mayfield Falls te rijden. Het laatste stuk over een weg vol gaten en bochten. Je bent lang onderweg! De route is leuk, door dorpjes en over heuvels en op soms beroerd wegdek, maar door mooi landschap. De watervallen zijn mooi en ongerept, de bamboebossen groot en exotisch. Groots zijn de watervallen niet, maar als we een groepje mensen de rivier zien oversteken met de stroomversnellingen op de achtergrond is dat toch een mooi gezicht. Ook het pad ernaar toe vanaf de ingang met de trap naar beneden is weelderig groen bebost.

Nine Miles

Vanuit Negril is het een lange reis naar Nine Miles, het geboortedorp van Bob Marley.
In het binnenland begint het gekronkel én de gaten in de weg. Niet normaal soms. De gemiddelde snelheid zakt naar de 40 km of minder. Het landschap is heuvel- en bijna bergachtig mooi. In Nine Miles staat het geboortehuis en mausoleum van Bob. De moeite van het bezoeken waard.

Dunn's River Falls

In Ocho Rios is het strand gericht op het oosten. Het is hier het afgesloten domein van de grote hotelketens.
Vanuit deze badplaats kun je Dunn‘s River Falls goed bezoeken. Het is een themapark dat helemaal gericht is op de waterval die zich met een verval van tientallen meters over een afstand van een kleine 2 km naar beneden stort, de zee in. Je ziet de waterval in verschillende etappes en vanaf verschillende observatieplateaus, in z’n natuurlijke glorie. Het is prachtig om te zien hoe het kolkende witte water zich tussen de gladde rotsen en door de exotische begroeiing een weg baant. Palmbomen staan midden in die kolkende massa. Het is mogelijk om de waterval vanaf het strand - pakweg 1,5 km - te beklimmen, met waterschoenen en in badkleding, meer heb je niet nodig.

Montego Bay

Montego Bay (Mo’Bay) is een behoorlijk grote stad met de cruiseschepen in de haven. De hotelketens liggen buiten stad pal aan het strand. In het centrum van de stad is de Cage, een gevangenisgebouwtje waar weggelopen slaven en dronkenlappen opgeborgen werden in een ver slavenverleden. Voor de rest is het een rommelige stad, niet uitnodigend om lang te blijven. Het Rocklands Bird Sanctuary ligt ca. een half uur rijden van M’Bay met de laatste kilometers die die naam weg eigenlijk niet mag voeren. Asfalt tussen de kuilen door. Hier zie je de prachtige kolibrie “Doctor Bird”, de nationale vogel van Jamaica die wordt gelokt met flesjes suikerwater.

Het proberen waard

Typisch Jamaicaans ontbijt: ackee’n saltfish. De ackee is een vrucht die giftig is wanneer hij nog niet rijp is. Rijpe ackee’s worden gebruikt in dit ontbijtgerecht. Het gele vruchtvlees wordt gekookt en geserveerd met kabeljauw, paprika, uien en pittige kruiden. Stevig kost!
Jerk kip, een speciaal gerechtje van Jamaica, oorspronkelijk op basis van vlees van wilde zwijnen. Het is een simpel gerecht van gegrilde kip, frites en met een pittig sausje, geserveerd ook langs de kant van de weg als snack en op het strand of in het restaurant.

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Zie wat jouw voordeel is!