Reisverslagen

Colombia

‘Wat denken mensen in Nederland van Colombia?’ Even is het stil. Onze jonge gids kijkt ons verwachtingsvol aan. ‘Nou, ehh … toch wel positief, denken we. Het vredesverdrag met de Farc en de Nobelprijs van de Colombiaanse President Juan Manuel Santos is wel goed voor de reputatie van Colombia.’ Hij lijkt opgelucht. Het toerisme trekt hier aan nu er inderdaad sprake is van vrede en ontspanning. Netflix zendt op dit moment de serie Narcos uit en even popt de angst op dat de reputatie van drugskartels en geweld de positieve actualiteit inhaalt. Maar Escobar is al bijna 25 jaar dood, vrede is gesloten en Colombia bloeit op, werkt hard aan haar reputatie en aan de veiligheid in het land. De sfeer van ontspanning reist de hele vakantie met ons mee.

Highlights van Colombia

Colombia is een gigantisch land, bijna twee keer Frankrijk, en wij ‘doen’ de highlights van Colombia in een trip van 14 dagen. Van Bogota vliegen we in een krap halfuurtje naar Pereira waar de schitterende landschappen van de Valle de Cocora liggen en de glooiende hellingen van de koffieplantages. Cartagena, een prachtige stad, Werelderfgoed, bereiken we na een vlucht van een krap uurtje en tenslotte rijden we naar Santa Marta dat dichtbij het Nationaal Park Tayrona ligt met haar woeste kustlijn aan de Caribische zee.

Bogotá

Om eerlijk te zijn: leuk dat we er geweest zijn, maar wat ons betreft is de hoofdstad van Colombia geen must. De binnenstad la Candaleria is aardig en onze gids is kundig genoeg om van de wandeling door de oude stad een avontuur te maken. Aan de andere kant is de Zuid Amerikaanse sfeer in de op ruim 2600 meter hoog gelegen stad aanstekelijk. Het Plaza de Bolivar met z’n historische gevelwand en het witte klooster op de berg Monserrate als bewaker van de stad is een plaatje. De musea zijn zeer de moeite waard, zoals het museo del Oro met gouden meesterwerkjes uit de pre-Spaanse periode. Ook het Museo Botero is leuk om te bezoeken. Tijdens de stadswandeling zien we het hoogste gebouw van Colombia in wording. Leuk om te weten:  een Nederlands architecte werkt er aan mee!

Pereira – Valle de Cocora – koffieplantages

Het fraaie en mooi gelegen Haciënda hotel San José is hier onze thuisbasis van waaruit we uitstapjes maken naar de kleurrijke koloniale dorpjes Filandia (met een uitkijktoren die goed overzicht geeft over de zacht heuvelende groene omgeving) en Salento. Het zijn van die ‘slenterdorpjes’ met mooie winkeltjes, koffiehuizen, kerkjes en pleintjes.
Hoogtepunt van ons verblijf hier is de trip naar de Valle de Cocora en de wandeling vanuit de vallei de heuvels op, tussen de Wax palmbomen, de nationale boom van Colombia die tot 60 meter hoog kan worden. Hoog boven ons cirkelt een condor die de gieren rondom hem tot formaat mus verkleint. Het uitzicht vanaf de hoogte het dal in is geweldig.
Onder rituele handeling en onder begeleiding van een heuse ‘palm whisperer’ planten we een wax palmboom. We zijn vanaf nu door een onzichtbare band verbonden met Colombia!
Colombia is het derde koffieproducerende land ter wereld en het koffielandschap is in 2011 uitgeroepen tot Werelderfgoed! Wij bezoeken de idyllisch gelegen koffieplantage Haciënda Venecia waar we ons letterlijk onderdompelen in de koffiecultuur. Een leerzame rondleiding over het landgoed, waar we de ‘theorieles’ vooraf vastknopen aan de praktijk, volgt tussen koffieplanten en door productiegebouwen. We branden en proeven uiteraard de koffie, zonder melk en suiker!

Cartagena (de Indias)

Cartagena is een Caribische stad en ademt de sfeer uit van Havana op Cuba; de oude stad tenminste, binnen de oude hoge stadsmuren. In tegenstelling tot Bogotá moet je hier wél geweest zijn. De stad – ook Werelderfgoed! – leeft, bruist en nodigt uit om te beleven! Op elk pleintje zijn sfeervolle terrassen waar je heerlijk kunt lunchen of dineren. Dansgroepen en muzikanten zetten de toon. Op die pleintjes speelt zich het leven af: pik een bankje en laat het aan je voorbij trekken! Vanaf terrassen op de stadsmuren zie je de avondzon in een gouden gloed de Caribische zee in zakken. Het is weekend en druk en dat toont meteen de kwetsbaarheid van deze uitnodigende stad. Elk leegkomend pand wordt verbouwd en omgetoverd tot een ‘boetiekhotel’ met prachtige binnentuinen. Oorspronkelijke inwoners zoeken hun heil in de nieuwe stad of nog verder weg. Toeristen en andere bezoekers overspoelen de stad. De wegen, overhangen door kleurrijke guirlandes, slibben dicht en tot diep in de nacht wordt er gefeest en muziek gemaakt. Zeer de moeite waard!

Nationaal Park Tayrona

Voor de natuurliefhebber die van eindeloze wandelingen houdt, soms met klauterpartijen dwars door het park – de apen hoog in de bomen – is dit ‘the place to be’. Het woud eindigt hier zo ongeveer aan de waterlijn. Maar ook voor de rustzoeker, lekker genietend van zon, zee en strand vanaf een strandstoel, is het hier het paradijs.

Het kan allemaal in het (verkeersvrije) Tayrona NP. De grillige kustlijn met soms gevaarlijk aanrollende golven, nodigt uit tot ontdekkingstochten die je tot bij uitkijkposten hoog boven strand en woud voeren. In de verre neveligheid achter groene wouden glinsteren de hoogste bergen van Colombia, terwijl aan de andere kant de azuurblauwe Caribische zee lonkt.

De accommodatie is geweldig. Ecohabs, luxe paalhutten met 2 verdiepingen, die vanaf de slaapkamer spectaculaire vergezichten bieden langs de kustlijn. Een verdieping lager, de ‘huiskamer’ een open ruimte met hangmatten en andere ‘hangplekken’. Een geweldige afsluiting van onze reis!
 

Tips Colombia

  • Om in de sfeer te komen: lees boeken van Colombia’s grootste schrijver en Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez, bv. ‘Liefde in tijden van cholera’ (speelt zich af in Cartagena) of ‘Honderd jaar eenzaamheid’;
  • Bogotá: op zondag zijn sommige grote doorgaande straten afgesloten; ideaal voor het maken van wandelingen, fietstochten, skeeleren en nog meer, samen met honderden inwoners. Er zijn dan ook vaak optredens van muziekgezelschappen in de parken;
  • Salento: drink (en koop) koffie bij het gezellige koffiehuis van Jesus Martin in een van de zijstraten (Carrera 6) van het Plaza Bolivar;
  • Cartagena: wandel ’s morgens vroeg door Cartagena, over de oude stadsmuren en geniet van de nog stille stad!

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Zie wat jouw voordeel is!