Reisverslagen
Studiereis CuraƧao
Helga
09-11-2023
November 2023 ging ik, Helga, samen met een groep reisagenten op een korte maar krachtige studiereis met Corendon naar Curaçao. Aanleiding hiervoor was de eerste intercontinentale vlucht met een eigen airbus A350 van Corendon Dutch Airlines naar Curaçao, in samenwerking met het Spaanse World2fly.
In dit nieuwe toestel van Corendon zijn 432 stoelen in dit toestel en voor passagiers vanaf 16 jaar die rustig willen vliegen zijn de eerste 12 rijen voorin het toestel als Only-Adults te boeken. Verder zijn er economy plaatsen en enkele XL stoelen die met toeslag geboekt kunnen worden.
Vanaf half december wordt er 5x per week van Amsterdam naar Curaçao gevlogen. Ook is Corendon inmiddels goed voor circa 40% van het totaal aantal bedden op het eiland.
Vanaf half december wordt er 5x per week van Amsterdam naar Curaçao gevlogen. Ook is Corendon inmiddels goed voor circa 40% van het totaal aantal bedden op het eiland.
Dag 1
Na een vlucht van 9,5 uur landen we om 17 uur lokale tijd op het vliegveld van Hato Curaçao en na een transfer van een half uurtje konden we inchecken bij ‘Corendon’s Livingstone Jan Thiel Beach Resort’. Dit hotel ligt op loopafstand van Jan Thiel Beach en op zaterdagavond is er “happy hour”, dus we doen nog even een drankje in Zanzibar Beach Club waar het lekker druk is.Dag 2
Zondagochtend meldde we ons na het ontbijt en gingen we met een bus met lokale gids op pad naar Willemstad. Het is natuurlijk erg handig dat we gewoon Nederlands kunnen praten. De gids vertelt dat de meeste van de 150.000 eilandbewoners zowel Engels, Spaans, Nederlands en Papiaments spreken. Door de arbeiders die vroeger werkten op de raffinaderijen op Curaçao wonen er meer dan 100 nationaliteiten.Eenmaal in Willemstad bekijken we de Pontjesbrug en de handelskade, het is zondag en daardoor zeer rustig: enkel de drijvende markt met verse groenten en fruit is geopend.
Na de lunch steken we vanuit de wijk Punda de baai over naar Otrabanda (andere kant) en daar brengen we een bezoek aan het idyllische boetiekhotel ‘Kura Botanica’. Echt een aanrader als je van kleinschalig en rust houdt. In de directe omgeving is er veel opgeknapt en zijn er gezellige winkeltjes en terrasjes.
Aan het einde van de middag bezoeken we het vijfsterren all inclusive hotel ‘Mangrove Beach Resort’. Een mooi hotel met diverse restaurants. De kamers liggen rondom het grote zwembad aan het strand. Dit hotel heeft ook een aquapark, maar het beschikt ook over een 2-tal kleinere zwembaden voor mensen die meer van rust houden.
We hebben de primeur om een kijkje te mogen nemen in het nieuwe Corendon hotel ‘the Rif at Mangrove Beach’, dit hotel ligt direct naast Mangrove Beach Resort en het grenst direct aan het mangrove-bos.
Het is nog een bouwput, en we vragen ons af of dit half december wel geopend zal worden. Er is al een kamer klaar en die ziet er heel mooi uit, maar er moet echt nog heel veel gebeuren! Van de restaurants is echt enkel de ruwbouw af, dus nog heel veel werk komende maand! De planning is dat dan de begane grond af zal zijn en dat er daarna elke maand een verdieping klaar zal zijn.
Die avond waren we uitgenodigd in het sushi restaurant van het Mangrove Beach resort waar we heerlijk gegeten hebben.
We sluiten die avond af met een bezoek aan Mambo Beach, een mooi strand met verschillende bekende hotels en restaurants aan de andere kant van de zoutpannen dan Jan Thiel Beach.
Dag 3
Vandaag maken we met de bus en een gids een tour langs de westkust. Omdat het de laatste weken wat geregend heeft is het binnenland mooi groen. Dit is in de zomer wel anders als alles heel dor is van de brandende zon.Halverwege brengen we een bezoek aan het ‘Kunuku Island resort hotel’. Dit is een all inclusive hotel met een aquapark en betaalbaar voor gezinnen met kinderen, maar het ligt dus wel wat verder van Willemstad.
Vanuit hier rijden we in westelijke richting voor een wandeltour met gids door plantagegebied ‘Hofi Mango’. Dit is nog maar een jaar geopend voor publiek en de plantage is eigendom van de bekende Curaçaose Nederlander en komiek: Jandino Asporaat. Velden en mangobomen wisselen elkaar af met prachtige stukken bos en op het eind krijgen we heel veel trappen die we moeten beklimmen waarna we beloond worden met een prachtig uitzicht over de plantage. Jandino wil met dit park tegenwicht bieden aan de nadruk op het strandtoerisme door mensen te laten kennismaken met de diverse lokale natuur. Corendon doneert voor elke betalende passagier één NAF gulden aan dit park.
Even verderop in restaurant Jaanchies krijgen we een lunch met lokale gerechten geserveerd en persoonlijkheid staat hier hoog in het vaandel.
De terugweg doen we via de verschillende strandjes aan de westkust. We bezoeken Playa Piskado (visstrand) waar we waterschildpadden zien, vervolgens de Grote Knip, Kleine Knip en tenslotte Cas Abao waar we even mogen zwemmen.
Het diner is op eigen gelegenheid bij Jan Thiel. Bij beachclub Zest hebben we lekker gegeten, waarna we de dag afsloten met een drankje op het strand.
Dag 4
De laatste dag hebben we een ontbijt ‘to go’ in de bus en bezoeken we wederom een hotel in aanbouw: ‘hotel Courtyard by Marriott’. Dit hotel is centraal gelegen in Willemstad en is meer geschikt voor de zakenreiziger en ligt vlakbij de cruisehaven.Vervolgens gaan we naar Otrabanda, dit is één van de vier wijken van Willemstad. Van oorsprong is het een wat rauwere wijk die een sterk verval heeft gekend en op sommige plekken nog kent, maar er wordt hard gewerkt om het voor toeristen en locals weer gezellig en veilig te maken. Hier brengen we een bezoek aan het zeer kleinschalige hotel ‘Kas Di Laman’. De eigenaar zet zich persoonlijk in om de wijk te verbeteren. Dit hotel valt onder het nieuwe label ‘by June’ van Corendon, waarvan er ook op andere bestemmingen kleinschalige hotels worden aangeboden met een persoonlijke touch.
Vervolgens krijgen we met onze gids Mina een rondwandeling in deze wijk met felgekleurde koloniale gebouwen, tientallen prachtige muurschilderingen en we eindigen bij Rif fort aan de waterkant waarin tegenwoordig winkeltjes gevestigd zijn. Bij een kleurrijke kar op de straathoek bestellen we een lekkere verfrissende home made ‘batido’: een milkshake van melk met vers geperst fruit naar keuze. Lekker!
Voor de lunch eten we bij de locals bij lunchhal Plasa Bieu. Er is keuze uit goed gevulde soepen, diverse soorten vlees of vis gecombineerd met rijst of bonen die aan de picknicktafels in deze hal genuttigd kunnen worden.
Daarna gaan we weer terug richting ons hotel waar we nog even kunnen zwemmen en daarna volgt de transfer naar de luchthaven en vliegen we met Corendon weer terug naar Amsterdam.
De terugreis was erg relaxed: er zaten maar 100 mensen in het toestel waardoor we allemaal 3 stoelen ter beschikking hadden. Ook kregen we lekker eten onderweg in het vliegtuig: pittige kip met rijst en boontjes en een lekker ontbijtje.
Het was een mooie studiereis en we hebben in korte tijd veel gezien. Ik hoop er nog een keer te komen!
Tips:
Mocht je Curaçao bezoeken, huur een auto en breng een bezoek aan de mooie strandjes, dé publiekstrekker van dit eiland met natuurlijk ook de fijne temperatuur die het hele jaar rond de 30 graden ligt. De noordkust van het eiland is zeer ruig en hier kan dan ook niet worden gezwommen.
Curaçao is geschikt voor zowel stellen als gezinnen met kinderen: de mooie stranden, de bekende Nederlandse cultuur, maar dan in een tropische omgeving,
Mocht je Curaçao bezoeken, huur een auto en breng een bezoek aan de mooie strandjes, dé publiekstrekker van dit eiland met natuurlijk ook de fijne temperatuur die het hele jaar rond de 30 graden ligt. De noordkust van het eiland is zeer ruig en hier kan dan ook niet worden gezwommen.
Curaçao is geschikt voor zowel stellen als gezinnen met kinderen: de mooie stranden, de bekende Nederlandse cultuur, maar dan in een tropische omgeving,
Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.
Zie wat jouw voordeel is!