Reisverslagen

Madeira

Madeira,“het eiland van de eeuwige lente”; het subtropische klimaat zorgt voor milde winters en warme zomers. De inwoners van Madeira zijn vriendelijk, behulpzaam met veel gevoel voor humor.
Hoewel het eiland het hele jaar door een mooie reisbestemming is, is het voorjaar en de zomer de beste periode om naar dit bijzondere eiland af te reizen. Dan kun je volop van de allermooiste bloemenpracht genieten!

Vooral wandelaars en mensen die actief willen zijn komen hier volop aan hun trekken, maar het is ook een ideaal eiland om met de auto te verkennen. De vele afwisselende landschappen zorgen ervoor dat het nooit saai wordt. Wel moet je er rekening mee houden dat je vaak lang onderweg bent, ook al is de afstand kort. Rechte, vlakke wegen zijn er nauwelijks te vinden. Ben je een fervente strandliefhebber, dan zijn er betere bestemmingen!

Aanraders op Madeira

Hieronder een paar aanraders:
 • Het dorpje Santana met z’n typische Madeira huisjes met daken van stro;
 • Camara de Lobos, een charmant vissersdorpje met kleurrijke vissersbootjes in een mooi haventje;
 • Cabo Girao, een hoge rotsklif met glazen dak en weids uitzicht, het is er druk met toeristen;
 • vanaf Encumeada kun je het eiland van 2 kanten overzien;
 • Eira do Serrado met uitzicht op Curral das Freiras, de ‘nonnenvallei’ met in de diepte moeilijk bereikbare dorpjes;
 • Porto Moniz met zijn natuurlijke door lava gevormde zwempoelen;
 • Ponto do Sol, leuke plaats om aan het kiezelstrandje te zonnen;
 • Monte, ook druk met toeristen die een afvaart met de Tobaggan, het typische korfsleetje, willen maken;
 • In Funchal: bezoek zeker de Mercado in de ochtend op een doordeweekse dag of bezoek een van de leuke, authentieke restaurantjes in het oude, autovrije centrum. 
 

Wandelen Madeira

Er is een heel groot aanbod van wandelingen op Madeira. De levada wandelingen zijn licht en lopen langs waterkanaaltjes. Levadas zijn irrigatiekanaaltjes (watertransportsystemen) die kenmerkend zijn voor Madeira. Je kunt natuurlijk ook naar de hoge bergtoppen toe wandelen. Hou dan wel rekening met mist en/of bewolking en de temperatuursverschillen kunnen heel groot zijn. Het is mogelijk om vooraf een wandelpakket te boeken. Je kunt dit echter beter ter plaatse regelen omdat je dan afhankelijk van het weer je programma zelf kunt samenstellen. Wel is het raadzaam om enkele georganiseerde wandelingen in groepsverband te maken; je wandelt dan van punt naar punt en komt dus op een andere locatie uit dan waar je vertrokken bent. De wandeling bij Rabacal is bijzonder mooi, gevarieerd en heel druk, je ziet diverse watervallen, woud en levada’s. 
 

Madeira vakantie tips

 • Probeer de uitstapjes in de ochtend plannen; ’s middags is het vaak bewolkt!
 • Bolo de Caco is een superlekker knoflookbroodje, een specialiteit van Madeira.

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Zie wat jouw voordeel is!