Reisverslagen

Macedoniƫ

De vluchtduur vanaf Eindhoven naar de luchthaven van Ohrid in Macedonië is maar 2 uur en 15 minuten. 
Ohrid heeft een kleine overzichtelijke luchthaven; de paspoortcontrole en bagageafhandeling gaan vlotjes en in een mum van tijd zit je in het centrum van Ohrid.
 

Ohrid heeft een kleine overzichtelijke luchthaven; de paspoortcontrole en bagageafhandeling gaan vlotjes en in een mum van tijd zit je in het centrum van Ohrid.
Het is een leuk toeristenstadje met alle voorzieningen, mooie winkelstraatjes; aan het meer (40 bij 12km – 295m diep) een kleine pier en een brede boulevard.  In de verte in de nevel pieken besneeuwde bergtoppen die boven groenbeboste heuvels uittorenen.

Ohrid

Ohrid is leuk om te voet te verkennen, dwalend en slingerend door de straatjes en over de prachtige wandelboulevard langs het meer met zicht op het fort dat majestueus hoog op de heuvel ligt te pronken.
Er is een nieuw wandelpad aangelegd rondom het fort van Samuel met mooie uitzichten en van daaruit kun je andere bezienswaardigheden, zoals het Romeins theater, Sveti Jovan Kaneo , Sveti Kliment en Plaosnik , Sveti Sophia, gemakkelijk bereiken.
Vanaf de achterzijde van de Sophia kerk daal je af naar het meer. Via houten vlonders kom je bij een stadsstrandje met een beach club. Verderop liggen nog een paar leuke restaurantjes met zicht op het mooie kerkje Sveti Jovan Kaneo.
Langs de drukbewandelde boulevard voorbij het Holland Park met het herinneringsmonument van den Doolaard die zo enthousiast verhaalde over Macedonië ligt o.a. Cuba Libre. Dit is een beach Club waar je heerlijk in de zon kunt liggen of in lounge sets kunt chillen.
 

Via Struga naar NP Mavrovo

Macedonië is een land dat blijft verrassen met haar prachtige natuur. Nooit geweten dat het hier zo mooi was.
Met de huurauto gaan we op verkenning, het is af en toe zoeken en gokken, maar al bij al vinden we onze weg vlotjes. 
Via Struga, ook aan het Meer van Ohrid rijden we naar Debar dat aan een volgend (stuw)meer – Lakwe Debar – is gelegen.
We gaan door en onder het genot van schitterende vergezichten bezoeken we het Monastir Sveti Jovan (het klooster Johannes de Doper). Het ligt prachtig op een heuvel en kijkt uit op de besneeuwde hellingen van een gebergte dat met gemak de 2000 meter slecht. Het klooster zelf is ook de moeite waard.
Van daaruit rijden we over bochtige en kronkelige wegen en met schitterend warm weer naar NP Mavrovo.  Het is hier vergeven van de stuwmeren, die geven een mooi contrast met de felgroene bebossing rondom de meren. We rijden door langs bergwegen, op een plek moeten we een sneeuwberg passeren en vervolgens komen we in een ongelofelijk mooie weidse hoogvlakte met een weg die uiteindelijk uitkomt in het bergdorpje Galicnik. Hier verzamelen zich de wandelaars die kunnen kiezen tussen talrijke wandelroutes die met duidelijke bordjes aangegeven zijn. Hier strandt uiteindelijk onze trip; we rijden dezelfde route terug.  Onderweg eten we een heerlijke verse zalmforel bij Glamour in Mavrovo op advies van onze reisgids.
De Macedoniërs zijn aardig en geïnteresseerd, ook hier weer. Na een lange kronkelige maar mooie terugweg kom je uiteindelijk weer terug in Ohrid.
 

Autoroutes

Struga is ook een toeristisch stadje dat prachtig ligt aan de rivier de Drim. Vanuit Ohrid , ca. 12 km. kun je hier gemakkelijk naar toe fietsen, er ligt echter geen fietspad, een klein gedeelte van de route is wel autovrij.

Langs het meer van Ohrid rijden we via Pestani naar Trpejca. Je kunt eventueel nog doorrijden naar St. Naum, een toeristische attractie - een klooster aan het meer, maar het is leuker om dat met een boottocht te gaan bezichtigen. Vanuit Trpejca rijdt je vervolgens zigzaggend door het Nationale Park Gallicia. Onderweg stoppen we regelmatig om te genieten van de meest geweldige uitzichten van grote hoogte.

Een andere mooie autoroute is richting Prespa meer. Het Prespa meer is wat kleiner dan het Meer van Ohrid en heeft ook minder uitstraling; het is er heel rustig. 
Terug via Resen met zijn merkwaardig fenomeen: een Versaillehuis.

Zo’n 15 km voor Ohrid passeer je een forellenkwekerij op een hele mooie plek. Verser kan het niet, de forel wordt zo uit het water gevist en even later is het lekker smullen, om je vingers bij af te likken.

Boottocht

De boottocht die als verste punt bij het klooster van Naum vaart is een must voor elke toerist. In de haven van Ohrid is volop aanbod van verschillende “rederijen”. Dit kan met bijv. een catamaran, dan is het wat kleinschaliger. Onderweg stopt de skipper bij het (nagebouwde museum)dorpje Bay of Bones, het  Zaum klooster met kerkje dat alleen per boot te bereikbaar is en bij Sveti Naum met leuke restaurantjes aan de rivier de Drim.

Watervallen van Vevcani

Zo’n 30 km vanaf Ohrid liggen de watervallen van Vevcani. Daar kun je wandelen langs stroomversnellingen en kleine watervalletjes. Niets spectaculairs, maar het is lekker ontspannen in een mooie rustige omgeving . 
In Radozhda, de andere kant van het meer voorbij Struga ,  ligt hoog uitgehakt in de rotsen een eeuwenoud kerkje. Dit is een zeer klein dorpje met een aantal zeer uitnodigende restaurantjes aan het meer van Ohrid.

Tips Macedonië

Het prijspeil in Macedonië ten opzichte van Nederland is zeer aantrekkelijk; goedkoop eten, drinken en tanken.
Munteenheid is de Macedonische Denar, maar Euro’s worden overal geaccepteerd. De koers is dan wel wat nadeliger.
Excursies kunnen gemakkelijk ter plaatse geregeld worden. Er is volop aanbod van de lokale bevolking.
Macedonië is verrassend veelzijdig, een ideale bestemming om er op uit te trekken. Vanuit Ohrid kunnen er in de directe omgeving al veel gevarieerde uitstapjes gemaakt worden.

Ook een bezoek aan de hoofdstad Skopje of aan Albanië behoren tot de mogelijkheden, maar deze bestemmingen liggen wel een heel stuk verder weg.

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Zie wat jouw voordeel is!