Reisverslagen

Rondreis Sri Lanka & de Malediven

Hieronder vertel ik, Marjolein, ons reisverhaal:

Corona had wat roet in ons eten gegooid, maar eindelijk was het dan zover: onze uitgestelde huwelijksreis! En wat hebben we er zin in! 
Op 5 april 2022 begint ons avontuur. Eind van de middag vliegen we vanaf Düsseldorf, met een overstap op Dubai, door naar de hoofdstad van Sri Lanka: Colombo. 

Om 08:30 lokale tijd komen we aan op de luchthaven en worden we feestelijk ontvangen (met bloemenkransen) door het lokale agentschap en onze chauffeur. Na kennis gemaakt te hebben met onze chauffeur bracht hij ons naar het eerste hotel in Negombo/Waikkal. Onderweg stopten we even op de plaatselijke vismarkt en hadden we onze eerste cultuurshock al te pakken! Een hal met airco en de vis netjes in bakken met ijs? Nee hoor gewoon op opklaptafeltjes (of op de grond) in de volle zon met de vissers en hun grote glimlach op de achtergrond bij de zee. We zijn nu al reuze benieuwd naar wat de rest van dit land te bieden heeft!

Sigiriya/Dambulla

Na 1 nacht in Negombo/Waikkal rijden we de volgende ochtend in 3,5 uur verder naar Sigiriya. Onderweg liet de chauffeur ons kennis maken met de ‘King Coconut’; een oranje kokosnoot met heerlijk kokossap/water die alleen te vinden is op Sri Lanka. Een heerlijke dorstlesser! We vervolgen onze route en komen uiteindelijk aan bij ons hotel in Sigiriya. Na een lekker diner en een cocktail als afsluiting was het tijd om te gaan slapen, de chauffeur staat namelijk de volgende ochtend om 05:15 al weer klaar voor onze eerste excursie!
Die volgende ochtend vertrekken we met de chauffeur naar de Pidurangala rots. Een rots die je kunt beklimmen en waarover je een prachtig uitzicht hebt over de ‘Sigiriya rock/leeuwenrots’. Je kunt de leeuwenrots zelf ook beklimmen, maar deze is erg toeristisch en de entree ervan is ook letterlijk 10x zo duur als de Pidurangala rock. Na een half uur ploeteren, klauteren en zweten (ja, zelfs om 06:00 ’s ochtends. Dus doe dit vooral niet midden op de dag) komen we boven op de rots aan en worden we getrakteerd op een prachtige zonsopgang. Nadat we een aantal foto’s hebben gemaakt van het mooie uitzicht gingen we weer terug naar het hotel voor ons ontbijt. Rond het middaguur was het tijd voor onze 2e excursie: een fietstour door ruïnestad Pollonnaruwa. Met onze chauffeur (die tegelijkertijd ook gids is en heeeel veel weet) fietsten we langs alle bezienswaardigheden van deze bijzondere ruïnestad. De afstanden zijn prima te doen en het is er vlak, maar door de hitte wordt dit meestal met de auto gedaan.


De volgende dag wederom vroeg uit de veren, want er stond een hele toffe excursie op het programma, namelijk: de olifanten safari! Om 7 uur kwamen we aan in het nationale park in Habarana waar de gids/chauffeur van het park ons al op stond te wachten. We hadden het geluk dat we een privé tour hadden met z’n 2en! Na nog geen 5 minuten rijden was het al zover. We stonden oog in oog met de eerste olifanten. Vader, moeder en kind stonden op nog geen 20m afstand van ons. Wat een prachtige imposante dieren zijn het toch! Na 2 uur rondrijden door het nationale park en vele olifanten gezien te hebben keren we terug naar de auto. Die dag stond er eigenlijk niks meer op het programma, maar onze chauffeur had nog een leuke excursie voor ons bedacht: een ‘village tour’. Hierbij zouden we te weten komen hoe de mensen hier leven. Dit leek ons enorm interessant en hebben we dus gedaan! Het eerste stuk reden we mee met een tuktuk, het tweede stuk in een ouderwetse huifkar die getrokken werd door een os samen met de plaatselijke boer, het laatste stuk  was per boot. We kwamen (midden in de jungle) aan bij ontzettend lieve vrouwen die ons lieten zien hoe daar gekookt werd. Uiteraard mochten we zelf ook meehelpen! Ook lieten ze ons zien hoe de daken gemaakt werden van palmbladeren. Na de lekkere, deels zelfgemaakte, maaltijden bedankten we de vrouwen voor de gastvrijheid en keerde we terug naar ons hotel. Tijd om even bij te komen van alle prachtige indrukken..

Kandy

Na 3 nachten verlaten we Sigiriya en vervolgen we onze weg naar de 2e grootste stad van Sri Lanka: Kandy. Maar voordat we daar zijn bezoeken we de grottentempel in Dambulla. De tempels liggen op circa 100m hoogte en in elke grot zie je telkens weer verschillende handgemaakte Boeddha’s en de meest prachtige wand- en muurschilderingen uit de 15e eeuw. We zijn blij dat onze chauffeur zoveel weet, want dan snap je pas echt waar je naar kijkt.
We rijden verder, maar door de drukte op de weg naar Kandy komen we later aan dan gepland. Het verkeer hier is namelijk totaal anders dan in Nederland. Links of rechts inhalen, overal voor toeteren, het maakt allemaal niet uit. We stoppen even voor een lunch met een prachtig uitzicht over het meer Kandy en gaan vervolgens nog even de stad in. Eind van de middag zet de chauffeur ons af bij het theater waar er een culturele dansshow werd gegeven.

De volgende ochtend bezoeken we de botanische tuin in Kandy. Deze tuin van 59 hectare ligt midden in de grote en drukke stad.  Een heerlijke plek om dus even tot rust te komen. In de tuin staan duizenden soorten planten en bomen en ook hier weet onze chauffeur weer alles over te vertellen.

Na het bezoek aan de botanische tuin rijden we verder naar de tempel van de tand. De theorie luidt dat dat de tand van Boeddha hier in een gouden kistje bewaard ligt. Niemand mag/kan bij het kistje dus of het echt waar is… De waarheid houden we in het midden!

Ella

Na 2 nachtjes in Kandy staat er voor vandaag weer iets leuks op het programma: de treinreis van Nanu Oya naar Ella! In de loop van de ochtend rijden we richting Nanu Oya met een tussenstop in Nuwara Eliya wat ook wel ‘Little England’ wordt genoemd. De naam vanwege het koele regenachtige klimaat en ook aan de bouw en de stijl van de huizen. Door het klimaat is deze regio perfect voor het verbouwen van thee. Na het bezoeken van 1 van de theeplantages rijden we verder naar het station van Nanu Oya. De chauffeur wachtte tot onze trein er was en ging toen zelf verder met de auto en onze bagage naar de volgende bestemming. Ondertussen genieten wij 2,5 uur lang van de prachtige treinreis. Het weer zat niet erg mee, maar desondanks waren de uitzichten prachtig! We komen langs kleine dorpjes en vele thee plantages. Om half 6 in de avond arriveren we op het station van het gezellige bergdorpje Ella waar de chauffeur ons al op stond te wachten.
De volgende ochtend lopen door de jungle naar de bekende ‘Nine arches bridge’. Wel een toeristische plek, maar prachtig om te zien! Precies op het moment dat wij er waren kwam een trein langs wat mooie plaatjes opleverde! Diezelfde dag hadden we nog een andere excursie op het programma: de theeplantage van Lipton bezoeken. Na een lange tocht met de auto en het laatste stuk per tuktuk komen we aan bij het uitzichtpunt. Een prachtig uitzicht over de vallei.

Udawalawe

Deze dag staat er niet veel op het programma dus konden we heerlijk uitslapen en genieten van ons laatste ontbijtje in Ella. Eind van de ochtend rijden we door naar Udawalawe. Na 2,5 uur bereiken we onze nieuwe accommodatie waarna we naar het olifantenweeshuis in het dorp rijden. Hier worden baby olifantjes en weesjes opgevangen en verzorgd tot ze weer terug het wild in mogen. Op het moment dat wij er waren kregen ze allemaal drinken met de fles. Ontzettend goed dat deze lieve dieren hier zo liefdevol worden opgevangen en verzorgd.

Unawatuna

De volgende dag rijden we aan het eind van de ochtend verder naar onze laatste stop in Sri Lanka: Unawatuna. Maar voordat we daar aankomen stoppen we in het stadje Galle. Dit is een plaats aan de kust wat lang in handen van de Nederlanders is geweest en waardoor er nog vele Nederlandse invloeden te zien zijn zoals een groot fort, de vuurtoren, een ziekenhuis (wat nu exclusieve boetiekjes en hippe restaurants zijn) en een Nederlands Hervormde kerk die nu nog dagelijks gebruikt wordt. Ook kom je er straatnamen tegen zoals Zeebergstraat en Leynbaan. De Koopgoot kregen we helaas niet gevonden... ;)
Hierna reden we door naar ons kleine resort in Unawatuna waar we nog 2 nachten heerlijk gerelaxed en genoten hebben aan de zee en in het zwembad.

Helaas zit onze tijd in Sri Lanka er dan toch echt op. Het was een fantastische reis en we gaan alles dan ook zeker missen! De natuur, de onwijs vriendelijke mensen (vriendelijker dan hier op Sri Lanka ga je ze niet vinden), onze lieve (soms overbezorgde) chauffeur en het lekkere eten. Na onze chauffeur duizend maal bedankt te hebben bracht hij ons in de avond naar de luchthaven in Colombo, want onze honeymoon is tenslotte nog niet helemaal ten einde: wij gaan nog heerlijk genieten op de Malediven!

Malediven

Na een korte vlucht van 1,5 uur landen we in de hoofdstad van de Malediven; Male. Vanuit daar nog een korte vlucht van een half uur naar het eiland Kudahuvadhoo, vervolgens nog een kwartiertje met de boot waarna we aankomen op het prachtige resort midden in de zee. We verbleven in het RIU Atoll. Echt een paradijsje op aarde! De foto’s die je op internet ziet komen echt overeen met wat we daar in werkelijkheid zagen. De spierwitte stranden, de helder blauwe zee en overal palmbomen. Helaas waren we hier maar 4 nachtjes, maar we hebben dan ook echt optimaal genoten en bij kunnen komen van alle indrukken van onze prachtige honeymoon. Een reis om nooit meer te vergeten!

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan.

Zie wat jouw voordeel is!