Parijs

Thalys

Station Noorderkempen bij Brecht is een uitstekende startplaats voor Brabanders om te starten aan een uitje naar Parijs. Een grote gratis parkeerplaats aan de snelweg Breda - Antwerpen, perfecte aansluiting: bij spoor 2 stap je op de trein naar Antwerpen die je in 14 minuten aflevert op Antwerpen Centraal. Een kwartiertje wachten op hetzelfde perron en de Thalys rijdt voor. Via Brussel-Zuid ben je binnen twee uur op Gare du Nord in Parijs.

Metro

Wij hadden een eenvoudig maar degelijk en net hotelletje in de buurt van Montmartre op loopafstand van het station en vlakbij het Metrostation Anvers. En da’s belangrijk: de metro is de poort van Parijs. Maak er gebruik van! Heel handig en snel, zeker als je kaartjes regelt van ‘Parijs visite’; 3 of 5 dagen vrij openbaar vervoer. En geloof me, dat OV heb je nodig in Parijs. Wij liepen (mét OV-kaartjes) gemiddeld toch nog 15 á 20 km per dag om in ieder geval de geijkte highlights van Parijs af te tikken.

Highlights

Over highlights gesproken: als je de gelegenheid hebt, ga dan vroeg in de ochtend naar de Eiffeltoren. De wachttijden zijn dan te overzien. Het is écht de moeite waard om de lift te nemen naar de top van deze imposante constructie! Wil je niet al te lang wachten, reserveer dan online. Loop na je bezoek even door naar de mooie Jardins du Tocadéro, vlakbij.
Verder heb je natuurlijk Ile de la Cité met de Notre Dame, de Champs-Élysées met z’n brede (winkel)boulevards, de Arc de Triomphe en de Luxor Obelisk bij de Place de la Concorde. Neem de moeite La Défence te bezoeken, het zakencentrum van Parijs, met mooie uitzichten en een relaxte sfeer. Wandel als het even kan langs de oevers van de Seine en neem een glaasje op de terrasjes daar, vlakbij de Pont Alexendre III, een van de mooiste bruggen over de Seine. En als je je dan toch aan een stadswandeling waagt, neem dan Place des Vosges mee! Een mooi oud plein met arcades, restaurants en kunstgaleries. Vergeet uiteraard ook niet onze thuisbasis, Montmartre met de Sacre Coeur. Vincent van Gogh ging ons daar al voor!
Voor de hongerigen: Quartier Latin is leuk om ’s avonds te eten. Het is een oude stadswijk met smalle straatjes en veel eethuisjes, doet het ook goed tijdens de wandeling!

Ach, er is zoveel te zien en te doen in Parijs; ik heb het nog niet eens gehad over de begraafplaatsen Père Lachaise en Montmarte, de Boulevard de Clichy met de Moulin Rouge, het Grand en Petit Palais, de Jardin des Tuilleries, het Hotel des Invalides en het Louvre met z’n glazen piramide, het Bois de Boulogne. We ‘deden’ ze allemaal – we hadden gelukkig ideaal weer, maar het rijtje kan nog langer!

Aanrader

Een laatste tip: neem zeker in overweging om een fietstocht door Parijs te boeken. Wij deden dat bij Holland Bikes en kozen voor de thematocht ‘Geheimen van Parijs’. Je fietst dan door ‘onbekend Parijs’. Een van de hoogtepunten voor ons daarbij was de Jardin du Luxembourg bij het gelijknamige Palais. Zeer de moeite waard.

Zoals gezegd, er is zo veel te zien in Parijs. Bovenstaande is slechts een greep uit wat je zoal kan doen in een dag of 4.
En mocht je nog twijfels hebben: wij hebben ons in de dagen dat we er waren geen moment onveilig gevoeld!

Kortom: een paar dagen Parijs is, een aanrader!

Ga terug